Potraviny z obilovin
Potraviny z obilovin
Pravidla pro používání názvů vymezuje vyhláška č. 333/1997 Sb. , pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta, ve znění pozdějších předpisů.
Pekařské výrobky
Žitný chléb nebo žitné pečivo – obsahuje nejméně 90 % mlýnských výrobků ze žita v použité mouce.
Žitno pšeničný chléb či pečivo – musí mít v těstě více než 50 % žita a více než 10 % pšeničných mlýnských výrobků.
Pšenično žitný chléb a pečivo – obsahuje v těstě nad 10 % mlýnských výrobků ze žita a nejméně 50 % pšeničných mlýnských výrobků.
Vícezrnný chléb a pečivo – má kromě mlýnských výrobků z pšenice a žita do těsta přidány mlýnské výrobky z jiných obilovin či z luštěnin nebo olejnin v množství nejméně 5 %.
Celozrnný chléb a pečivo – výrobek, do jehož těsto přišlo nejméně 80 % celozrnné mouky, nebo jí odpovídající množství upravených obalových částic z obilky.
Selský chléb – musí mít kulatý tvar bochníku o hmotnosti nejméně 2 kilogramy s obsahem alespoň 60 % žitné mouky v použité mlýnské surovině. Kromě toho se vyznačuje charakteristickými velkými i nepravidelnými póry.
Staročeský nebo tradiční chléb – od předchozích druhů chleba se liší tím, že nesmí být kypřen droždím, ale pouze vitálním žitným kvasem. Je pro něj předepsáno nejméně 70 % žitné mouky.
Trvanlivý chléb – tímto názvem lze označit chléb s trvanlivostí nejméně 21 dní.
Máslové pečivo – pečivo, do jehož těsta bylo použito jako tuk výhradně máslo.
Jemné pečivo – pečivo, které má nejméně 8,2 % bezvodného tuku nebo 5 % cukru.
Běžné pečivo – obsahuje méně než 8,2 % bezvodného tuku nebo méně než 5 % cukru.
Cukrářské výrobky
Základem jsou pekařské výrobky, dohotovené pomocí náplní, polev, ozdob a kusového ovoce. Alkohol v dortech a zákuscích musí být uveden v označení výrobku. Nebalené cukrářské výrobky se skladují při teplotách do 8 stupňů Celsia.
Lehký máslový krém – náplň vzniklá vyšleháním základního krému s čerstvým máslem, jehož obsah tvoří nejméně 30 % sušiny náplně.
Lehký tukový krém – náplň s jiným tukem než čerstvé máslo a v sušině krému ho musí být nejméně 30 %.
Máslový krém – ochucená náplň, obsahující čerstvé máslo a cukr s 45 % čerstvého másla v sušině náplně.
Tukový krém – ochucená náplň obsahující tuk a cukr, obsah tuku v sušině náplně je 45 %.
Šlehačková náplň – vyšlehaná smetana ke šlehání ochucená cukrem nebo jinými ochucovadly. Smí být vmíchaná do hmot na bázi hydrokoloidů (např. želatiny), které tvoří nejvýše třetinu hmotnosti šlehačkové náplně.
Bílkový krém – náplň vzniklá vyšleháním čerstvých, tekutých pasterizovaných nebo sušených pasterizovaných bílků s cukrem svařeným s vodou.
Ostatní krém – náplň s obsahem tuku méně než 30 % v sušině náplně.
Čokoládová náplň – musí mít nejméně 5 % čokolády.
S příchutí – náplň, která je pouze ochucena látkou určenou k aromatizaci.